ICT

Wat is een computer? Deze vraag werd voor mij dusdanig belangrijk dat ik als electrotechnicus besloot om Computertechnologie te gaan studeren. En na een lange, pittige studie had de electronica van een computer (van toen = 1972/'73) geen geheimen weer. De opleiding maakte je tot een ontwerper van computers. En toen de computer ook als hulpmiddel werd ingezet bij één van mijn werkgevers (Daniel Fluor), rees vraag twee op: "Hoe vertel je dat brok electronica wat er moet gebeuren met jouw gegevens?" Dus maar een cursus programmeren gevolgd, voor de oudgedienden onder de ICT-ers Ambi I1, I2, T1 en T2 ofwel Cobol-programmeur. Later kwamen daar ook andere talen zoals Assembler, Fortran, Algol en Basic. Meer informatie vind je hier.

De automatisering van toen is de ICT van nu maar nu alleen veel diverser, groter, uitgebreider. We waren toen blij met een computer met 4K geheugen en sprongen een gat in de lucht toen we toegang kregen tot een IBM 370 met 256K geheugen. Nu zijn dat lachertjes. Tegenwoordig is werken op afstand geen probleem, toen kwam net de modemverbinding voor de overdracht van gegevens om de hoek kijken.

Je komt op afstand te staan door die diversiteit. En ook doordat mijn werkveld is verschoven naar het leidinggeven, ben je plotseling geen specialist meer in Cobol en Data-analyse maar ben je een generalist. breed georienteerd binnen en buiten de ICT. Wat kan men dan verwachten? Zie daarvoor A.i. manager .

Helaas is de mens achter Chezek zeer veelzijdig. Het klinkt raar, "helaas". Want, de marketinggoeroes roepen dat je je op één gebied moet richten. Want je kunt niet alles evengoed. Dat klopt. Maar de specialist is de bruggenbouwer met brede kennis van de ICT en een veelzijdige kennis van allerlei andere onderwerpen. Een gezonde nieuwsgierigheid gekoppeld aan een hoog IQ is de basis voor een academisch werk- en denkniveau.